The Hand

Den 27/4 1957, i en alder av 36, ble Vasilij Smyslov utropt til den 7. verdensmester, etter å ha slått patriarken i sovjetsk sjakk, Mikhail Botvinnik, 12 1/2 – 9 1/2. I tiåret fram mot dette hadde Smyslov vært en av de ledende spillerne i verden. Hans stil var kjennetegnet av en klar logikk, og han selv hevdet at han etterstrebet harmoni på brettet.

Smyslov vokste opp med en far som selv var en ivrig sjakkspiller, og som oppmuntret den unge Vasilij til å studere Capablancas partier og sluttspill. Han fikk fra dette en tidlig forståelse for hvordan de forskjellige brikkene samarbeidet med hverandre, og fikk etter hvert tilnavnet «The Hand», fordi han var hånden som flyttet brikkene dit de naturlig hørte hjemme.

Hvorfor bør man studere Smyslovs partier? Hans partier er preget av enkelhet og klarhet. Før man begynner å studere det kompliserte, bør man ha sett på det enkle. Det er ingen fiolinelever som starter sin fiolinistkarriere med å øve inn Humlens flukt av Rimskij-Korsakov eller et stykke av Paganini.

Vi vil i størst mulig grad forsøke (ut fra vår fattige evne) å forklare partiene, og ikke i så stor grad komme med konkrete varianter, men der det er nødvendig, vil vi det.Amatør?

I begynnelsen av sin karriere hadde Smyslov store problemer med å vinne turneringer. Han var sjelden øverst på tabellen, og fram til etter hans deltakelse i VM-turneringen i 1948 hadde han ikke vunnet en eneste internasjonal turnering. Allikevel var han betraktet som en av de aller beste sovjetiske spillerne, og … Les mer…

Indian Summer

Soneturneringen i Erevan i 1982 skulle kvalifisere 5 spillere fra Sovjetunionen som skulle videre i VM-syklusen, og spille intersoneturneringer rundt om i verden. Vinneren ble Artur Jusupov, fulgt av Lev Psakhis, Vladimir Tukmakov, Efim Geller og Josif Dorfman. Etter turneringen ble det bestemt at bare 4 spillere fra denne turneringen … Les mer…