Indian Summer

Soneturneringen i Erevan i 1982 skulle kvalifisere 5 spillere fra Sovjetunionen som skulle videre i VM-syklusen, og spille intersoneturneringer rundt om i verden. Vinneren ble Artur Jusupov, fulgt av Lev Psakhis, Vladimir Tukmakov, Efim Geller og Josif Dorfman. Etter turneringen ble det bestemt at bare 4 spillere fra denne turneringen skulle få spille intersoneturnering, men den 5, Dorfman, måtte være hjemme. Istedet ville det sovjetiske sjakkforbundet sende vår helt, Smyslov, som overhodet ikke hadde vært på startstreken i Erevan, i stedet. Så mens Smyslov pakka badebuksa og solkremen og dro til Las Palmas, ble Dorfman holdt igjen hjemme.

I etterpåklokskapens klare lys var dette en genistrek, men jeg har en liten mistanke om at Dorfman ikke var enig i akkurat denne beslutningen der og da. Smyslov kom på andre plass, bak Zoltan Ribli, med Mihai Suba og Tigran Petrosian på de følgende plassene.

Smyslov var da 61 år, og resultatet var en sensasjon i sjakkverdenen. Ingen har noensinne, hverken før eller senere, kvalifisert seg til kandidatturneringer i en slik alder. I 1983/84 spilte han videre i kandidatmatchene, og kom helt til kandidatfinalen, som han tapte relativt klart (8,5-4,5) mot Garry Kasparov.

Her er imidlertid en all-time classic, nyt og lær!

Bokmerk permalink.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *