Hvordan unngå (eller oppnå) Lucena

Alle tårnsluttspill er remis, ifølge Tartakower. Det er noen stabeiser der ute som fortsatt hevder at det var Tarrasch som er kilden til denne aforismen, men stol på meg; det mye større sannsynlighet for at et slikt utsagn kommer fra praktikeren Tartakower, enn fra pedanten Tarrasch. De av dere som har lest min forrige spalte om tårnsluttspill, vet at aforismen ikke er sann. Er dere som meg, så har dere sikkert tapt et og annet tårnsluttspill også.

I artikkelen var det i hvert fall to eksempler på vunne stillinger, hvorav den ene er den såkalte Lucenas stilling. For å vinne i praktisk tårnsluttspill er det denne vi må oppnå. I amerikanske college-filmer ville man kalt Lucenas stilling for third base, mens det å bygge selve broen er en home run, for å holde oss til den samme terminologien.

Brobyggere par excellence

Hvilke kriterier må være oppfylt for at man garantert kan oppnå Lucena?

  • Egen bonde og konge må ha nådd 5.raden
  • Motstanders konge må være på langsiden av bonden
  • Motstanders konge må være avsperret med minst en linje
  • Egen konge støtter opp om bonden

Er alle fire betingelsene oppfylt, kan ikke den underlege part forhindre at Lucenas stilling oppstår.

Er kongen ikke kommet lengre enn til 4. raden, er det følgende plan som gjelder:

Med springerbonde er det betydelig vanskeligere for den angripende part. Det er ikke nok plass å komme forbi på kortsiden av bonden.

Den forsvarende parts forsvarsstrategi er klar her, det som gjelder er frontalsjakker. Det er da 3 rader mellom bonde og tårn, det er tilstrekkelig sjakkedistanse, på samme måte som for sidesjakker. Brettets geometri endrer seg ikke! Ellers er det viktig å merke seg at springerbønder er notorisk vanskelige å vinne med, bare jamfør med passivt forsvar i forrige artikkel.

Selv ikke med 2 rader avstand mellom forsvarende konge og bonde holder det til vinst, det må tre rader til.

Er forsvarende konge på kortsiden, er det Karstedts mekanisme eller Tarrasch sin remisstilling som gjelder. Er du i tvil hva disse er, gå tilbake til første artikkelen min. Det samme gjelder  hvis ikke K er avsperret en linje fra bonde, da vil forsvarer enkelt kunne oppnå Philidors remis elller Karsteds mekanisme, avhengig av hvor tårnene står.

Tagged .Bokmerk permalink.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *