Grønn var min barndoms dal

Hva passer bedre enn å starte serien med et parti fra tidlig i Smyslovs karriere? Smyslov sa selv at hans måte å spille på hadde vært den samme siden han var 15-16 år gammel. Vi ser derfor på et parti spilt i 1938, da Smyslov var 17. Det ble spilt i en kategori 1-turnering i Gorkij, byen oppkalt etter forfatteren og revolusjonshelten Maksim Gorkij.  Byen ligger 400 km øst for Moskva, og er stort sett lokalisert på høydene på vestbredden av Volga. Byens navn i dag er Nizhnij Novgorod, eller Nedre Novgorod på norsk.

I september 1938 ble det arrangert en All-Sovjetisk kategori 1-turnering i byen, som ble vunnet av vår helt sammen med Georgij Shneideman. Shneideman ble skutt i 1941 som tysk spion. Partiet fra første runde mot Nikolai Rudnev ble kommentert i sjakktidsskriftet 64 av Smyslov, samt i hans bok Smyslov’s Best Games Volume 1: 1935-1957. Der hvor jeg har stjålet fra Smyslov, er det angitt i kommentarene.

Et parti helt uten fiksfakserier og lange varianter, bortsett fra sistetrekket! Ingen trekk i partiet er så vanskelige å finne at ikke en klasse 2-spiller ville vært i stand til å finne dem. Sort gjør ingen åpenbare feil, men allikevel taper han, tilsynelatende uten en eneste motsjanse.

Det geniale i dette partiet er Smyslovs evne til å avgjøre hvile brikker som skal bort, og hvilke som skal bli værende på brettet. Partiet er herlig dogmefritt, men allikevel helt i henhold til alle regler innen klassisk sjakk. Hvordan den hvite springeren dominerer den sorte løperen i sluttspillet er også et morsomt poeng med partiet. Hver av spillerne har et tårn, og det er bønder på begge fløyer. Begge disse karakteristika for stillinga skal i utgangspunktet hjelpe sort, men til tross for det , er det hvit som vinner.

 

Bokmerk permalink.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *